Problemlösning
Utrustning till resan ska listas och beräknas utifrån hur många dagar den pågår.
Cykelnyckel med band och namnteckning
Cykelpump
Cykelväska
Cykelkorg
Mopedlås
Tvåmannatält
Sovsäckar x2
Stormkök med tillbehör
Vattenflaskor
Ficklampa
Toarullar
Mat & Dryck; soppa, frallor, frukt, köttbullar, makaroner, blanddryck och tepåsar
Hygienartiklar+ medicin
Mobil+ tillbehör
Kamera+ laddare
Papper, Penna, Kataloger, Kartor och Projektdagboken
Plånbok
Kläder efter väder, regnställ, gåskor, tjocktröjor
Matartiklar, kåsa, bistick, termos
Varsin ryggsäck
Efter en lång diskussion om vad för typ av cyklar som skulle användas för projektet valde vi att hyra en tandemcykel. Detta skulle innebära att det minskar utrymmet för packning. Cykeln är konstruerad med två sadlar och en pakethållare, vid cykelns främre del satte vi själva på en cykelkorg för att utvinna ännu mer förvaring. Efter en liten vandring på vinden fann vi även en cykelväska där vi placerade tält, sovsäckar, och stormkök i. I cykelkorgen hade vi den inhandlade maten, kartor, broschyrer, kamera, mobiltelefoner och loggboken för projektarbetet. På våra axlar bar vi fullpackade ryggsäckar bekväma att cykla i. Där hade vi travat kläder, mat och hygienartiklar. En tredagars resa hade vi planerat och efter SMHI och Tv4s väderprognos visade de tecken på ett kraftigt regnväder under söndagen och soligt och klart måndag och tisdag. Packningen blev därför relaterat till vädret med både varma och kalla kläder och regnjackor redan från dag ett. Eftersom söndagen var tänkt som cykeldag hade vi på oss gympaskor redan vid start, vilket var lättast att cykla längre sträcker i. Den praktiska utrustningen var löst och allting planerat in i minsta detalj.
Cykel- och vandringsleder för att forma resans riktning.
På www.cyklapaoland.se hittade jag en hel del information om Ölands cykelled och vandringsled. Där fanns även markerade kartor att ladda ner och följa och man kunde därför utgå från den och planera sin egen resa helt själv. En av länkarna på hemsidan var cykling, där fanns länkar till cykeluthyrning, tips på bra och fina vägar, bildgalleri, cykelpaketserbjudande men även stora tydliga kartor från Ölands södra udde till den norra udden uppe i Grankullavik. En viktig grund till mitt arbete var att jag ville lära mig av tyda kartan på egen hand, finna egna vägar och komma på planer under eget initiativ så jag blandade mina egna tankar med de idéer som presenterades på webbsidan.
Ölands turistbyrå blev också en bra utgångspunkt i mitt arbete och frågan om vägar och leder att gå på var enklare att lösa än jag trodde. Under en eftermiddag var jag nere på turistbyrån i Färjestaden och hämtade kataloger och kartor och pratade lite med de i receptionen och de trodde att för en nybörjare är det lättast att utgå från cykelleden och följa den runt. Är man van cyklist och har lätt för att läsa kartor kan man testa sina egna kunskaper och följa sin egen instinkt. Jag tyckte det sista lät väldigt spännande så jag beslöt mig redan då för att försöka analysera kartan själv och markera min planerade resa på den.
Cykelleden som går längs hela Öland går att följa genom gula skyltar med pilar på som riktar sig mot den väg man ska köra. På skylten står det Ölandsleden. Den sträcker sig från Långe Jan på Ölands södra udde till Långe Erik på Ölands norra udde. Leden är inte baserad på motorväg utan går på blandad terräng; asfalt, grus och gräs. Den är placerad på Ölands mellersta del och följer inte kusten, största delen leder genom Ölands alvars marker, dunkla skogar och mindre byar.
Fakta, boende och kostnader inför resan.
Under mitt besök på Turistbyrån i Färjestaden tog jag ett par kataloger som jag noga läste igenom och antecknade både intressanta och lite konstiga ställen som väckte uppmärksamhet. I katalogen ”Öland, Solen och vindarnas ö 2010” fick jag en lista på ett 30tal campingar i en stor kedja som erbjöd bra priser för fattiga campingungdomar.
De campingar som jag noterade var:
Saxnäs Camping och Stugby, Färjestaden
Ekerums Camping, Ekerum
Borgholms Camping, Borgholm
Klinta Camping, Köpingsvik
Gröndals Camping och stugby, Köpingsvik
Djupviks Camping, Djupvik
De flesta campingarna var familjevänliga och de lockade mest för oss, möjliga platser att ta in på om planeringen skulle rasa eller något skulle hända utmed vägen upp.
Sevärdheter och platser var betydligt lättare att planera upp, jag satte mig hemma och bläddrade igenom katalog efter katalog och gjorde research på internet för information och tips från andra turister. Många av de attraktioner som sedan noterades i min planering blev både stora och lite mindre turistattraktioner från Borgholms slottsruin till Ismantorpsborg. När det gått några timmar och katalogerna tagit slut hade jag summerat allt i den här listan:
Borgholms slottsruin
Öppet dagligen, maj-augusti kl.10.00- 18.00
Guidning ingår i priset på 40kr/person
www.borgholmsslott.se , 0485-123 33
Fyren Långe Erik
Grankullavik, Ölands Norra Udde
Öppet dagligen sommaren ut.
www.langeerik.se
Tel: 070-79 42 643
Sollidens slott
Borgholm
www.olandsturist.se
Studerande: 50kr
Sveaskog
Ekopark, Böda
www.sveaskog.se/ekopark
Tel: 0485-222 05
Ismantorpsborg
Vandringsled 7km
Odens flisor, 2km från Högsrum
Kontakta turistbyrån för att få bra kartförslag, bra vägar och en bra grund för upplägget.
Källor för de kataloger jag använde mig av till planeringen av mitt projektarbete är:
Cykla och vandra på Öland (Katalog)
Cykla på Öland- Fyr till fyr (katalog)
www.cyklapaoland.nu
Parters: Borgholms kommun, Mörbylånga Kommun och Ölands Kommunalförbund.
Öland, Solen och Vindarnas ö 2010 (katalog)
Res, bo och upplev Öland
www.olandsturist.se
Ölands Nyckel, Ölands skördefest 2010 (katalog)
Ett magasin från Ölands Skördefest
www.skordefest.nu
Träffpunkten, Öland
Vid brofästet i Färjestaden
Tel: 0485-56 06 00
Öppet: 28/6-15/8 mån-fre 9-19, lör. 9-18, sön: 9-17
www.olandsturist.se
Borgholms kommun
Turistbyrå, Borgholm
www.borgholm.se
Turistinformationen: Tel: 0485-56 06 00
Internet
www.upplevelseplaneraren.se
www.oland.se
Blogg och loggbok
Starta en blogg genom: www.blogg.se
Döpa den till: www.enolandstripp.blogg.se
Kommentarer
Trackback